Den unge succes-forfatter og forsker Nicklas Brendborg fremhæver i sin bog “Gopler ældes baglæns” en række gode råd, som kan være med til at forlænge livet med nogle positive år.

Gopler ældes baglæns - tandlæge sanadent

Ud over de kendte råd om kost, motion mv. fokuserer han på mundhygiejne bl.a. med dette citat fra bogen:

Brug tandtråd.

Mange af de sygdomme, der slår os ihjel som gamle,
hænger tydeligt sammen med paradentose.
Det er en infektionstilstand i munden, der øger risikoen
for både demens, blodpropper og Alzheimers.

Paradentose og sundhed

Talrige videnskabelige projekter konkluderer, ligesom Nicklas, at mundhygiejnen er en væsentlig nøgle til et generelt godt helbred. Faktisk hænger betændelsestilstande i munden også tæt sammen med alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes, kræft mv. Og så viser et forskningsprojekt, at paradentose også kan medføre impotens.

Paradentose

Parodontitis er det samme som paradentose – en betændelsestilstand i tandkødet.

Du kan selv gøre meget for at forebygge udvikling af betændelsestilstande i munden. Børst tænder 2-3 gange om dagen, typisk efter hvert måltid. Brug tandtråd. Få din tandlæge til at vise dig de nye smarte tandtrådsholdere, som gør det nemt at komme helt ind bagved uden at skulle ha’ fingrene ind i munden. Gå regelmæssigt til tandlægen og lyt til de gode råd om optimal tandsundhed. De fleste af os har lært at børste tænder af en glad amatør (ofte vores mor eller far), men det er faktisk slet ikke så let at gøre det rigtigt, så man skal ikke skamme sig over at tage en åben dialog med tandlægen om forbedringsmulighederne ved ens mundhygiejne. En god mundhygiejne kan være med til at sikre nogle gode ekstra år i alderdommen :-)