FAQ – OFTEST STILLEDE SPØRGSMÅL OM TANDRETNING

EFFEKTIV TANDRETNING MED MARKEDETS BEDSTE SYSTEMER

BEHANDLING

FAQ OM TANDREGULERING HOS SANADENT TANDLÆGERNE

Vi har forsøgt at besvare de hyppigste spørgsmål om tandretning her. Hvis du alligevel er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar ved telefonerne alle hverdage og du kan altid skrive en mail til os via vores kontaktformular. Så vil vi vende tilbage til dig snarest muligt.

Ortodonti kommer af græsk “ortho”, som betyder “lige” og “odontos”, som betyder  “tænder” – altså “lige tænder”. Ortodonti eller tandretning beskæftiger sig med at korrigere den normale og unormale vækst og udvikling af ansigtsskelettet og tandbiddet samt med årsagerne til bidfunktionsfejl, diagnose, forebyggelse, behandling, prognose og den individuelle betydning af disse for dig.

Der er bidfejl, der bør behandles, mens man vokser som barn og ung for at opnå et vellykket behandlingsresultat. Andre bidfejl er helt uafhængige af alder og kan således behandles op til høj alder med succesfulde resultater. Visse bidfejl kan ikke behandles udelukkende med tandbøjler, men skal kombineres med kæbekirurgisk korrektion. Dette betyder at næsten alle bidfejl i alle aldre kan behandles! Og vi kan behandle langt de fleste direkte på klinikken.

Vi oplever, at mange patienter er interesserede i at få rettet deres tænder hos os. Vi forsøger at minimere ventetiden, så du kan komme hurtigt i gang med din behandling og ofte kan vi planlægge det, så du helt slipper for at vente.

Ved første besøg foretager vi en grundig klinisk undersøgelse og vejleder dig bedt muligt i, hvad der vil kunne lade sig gøre at ændre ved dine tænder og dit smil. Hvis du vælger at gå videre, gennemfører vi en digital scanning af dine tænder, som bliver analyseret på et laboratorium. Baseret på analysen kan vi vise dig en lille animation af, hvordan forløbet af din tandretning sandsynligvis vil blive.

Hvis du vælger at gå videre, laver vi en detaljeret behandlingsplanlægning og gennemgår den med dig, så du forstår alle de forskellige trin. Derefter starter behandlingen.

Det tager fra få måneder op til 2 år at få det ønskede resultat. Behandlingens varighed er i gennemsnit 12-18 måneder.

Tandretning foregår enten med gennemsigtige plastikskinner, som man næsten ikke mærker eller ved hjælp af nogle små plader, som limes på tandens overflade. Den ønskede ændring sker ved, at man monterer små elastikker mellem de relevante tænder for at trække dem langsomt i den rigtige retning. Dette gør ikke ondt, men der kan forekomme lidt ømhed og irritation ved at man har noget i munden, som man ikke er vant til. Man vænner sig dog oftest til det meget hurtigt.

Du besøger os ca. hver 4-6 uge efter aftale mellem dig og tandlægen.

Det er vigtigt at opretholde en god mundhygiejne og børste dine tænder meget omhyggeligt, for madrester og plak sætter sig let i og omkring bøjlen. Tag dig god tid, når du børster tænderne og benyt tandpasta med flour. Vi informerer dig og instruerer dig i god mundhygiejne. Hvis mundhygiejnen ikke er i orden, kan vi blive tvunget til at fjerne bøjlen for tidligt, så tænderne ikke bliver beskadiget (f.eks. med caries og gingivitis).

Parodontose medfører ofte tab af knoglevæv, og derfor kan sygdommen medføre en ændring i din tandstilling, så du får en uhensigtsmæssig belastning af tænderne.

Undgå at spise hårde fødevarer og hårdt slik! Vær også forsigtig med ting som æble, pære, rå gulerødder og knækbrød. Disse skal opdeles i mindre stykker, inden de puttes i munden.

Kontakt os, hvis noget går i stykker eller en elastik falder af! Vi afgør derefter, om du skal komme hurtigt på klinikken, eller om du kan vente til næste planlagte besøg hos os.

Ja, det vil de have en tendens til at gøre, med mindre man forhindrer det aktivt. For at forhindre, at tænderne vender tilbage efter endt behandling, modtager du normalt en såkaldt retentionstråd, som benyttes efter at den faste enhed er blevet fjernet. Det består af tynde metaltråde, der er limet på bagsiden af ​​de forreste tænder. Som regel skal du også benytte en aftagelig plastskinne eller gummiplade, der skal bruges om natten (nogle gange også i dagtimerne de første måneder efter aktiv behandling). Det varierer, hvor længe dette er nødvendigt, men trådene skal benyttes i flere år.

De moderne systemer til tandretning er meget blide overfor tænderne. I nogle tilfælde kan vi se en lille rodreduktion, men det har normalt ingen betydning for tandens fortsatte liv. I ekstreme tilfælde og ofte i tæt kontakt med ikke-udviklede tænder kan rodforkortelsen være mere udtalt. Hvis du ikke er flittig med din mundhygiejne, kan dette forårsage skade på tænder og tandkød, og i sådanne tilfælde kan vi være nødsaget til at afbryde behandlingen, inden tandretningen er færdig for at bevare tænderne.