LÆS MERE OM
Tandlægeskræk er ofte helt unødvendigt
…MEN tandlægeskræk er alligevel en væsentlig hindring for rigtigt mange mennesker, som derfor udskyder deres besøg hos tandlægen. Det er naturligvis ikke særlig smart, da man ofte bare får et endnu større behandlingsbehov.
Du kan få hjælp til tandlægeskræk
Hos Sanadent tandlægerne gør vi meget for, at du skal få en god, rolig oplevelse, når du besøger os.
Vi hører ofte fra patienter, som har besøgt os et par gange, at “nu har jeg slet ikke tandlægeskræk længere” – det er en dejlig bekræftelse på, at vores tilgang til at være sammen med vore patienter og kunder, er den rigtige.
I samarbejde med Psykolog Jan Bentzen deler vi nogle tanker om tandlægeskræk:
Har du tandlægeskræk?
Får du svedige hænder, når du tænker på dit næste tandlægebesøg? Bliver du meget nervøs, hver gang du skal til tandlæge, eller undgår du det helt? Så har du måske tandlægeskræk. Autoriseret psykolog Jan Bentzen v. Abelhus psykologcenter forklarer lidt om, hvad tandlægeskræk er for en størrelse, og giver et par gode råd med på vejen.
Hvad er tandlægeskræk?
Odontofobi er bedre kendt som tandlægeskræk, der er angst eller kraftig nervøsitet i forbindelse med tandlægebesøg. Odontofobi er ikke en psykisk lidelse men en fobi, man selv har udviklet. Fobien bunder i frygt for selve behandlingen og mulige smerter i den forbindelse, og ikke i selve tandlægen eller tandteknikeren. Det estimeres at cirka 30% af den danske befolkning har tandlægeskræk eller er nervøse i forbindelse med et tandlægebesøg. Lider du af kraftig tandlægeskræk, og virker nedenstående råd ikke, bør du søge professionel hjælp hos en psykolog, f.eks. psykolog København. Her vil i have en samtale om, hvorfor du har tandlægeskræk, hvad du kan gøre og få nogle gode værktøjer med i rygsækken.
Hvorfor har man tandlægeskræk?
Tandlægeskræk kan opstå efter en ubehagelig oplevelse ved et tandlægebesøg. Det kan være, du har en følelse af ,at tandlægen ikke tog hensyn til dine behov, eller at du havde mange smerter i forbindelse med din behandling. Det kan også være, at du fik en behandling, du ikke ønskede, eller at din tandlæge ikke hørte efter, hvad du bad om. En ubehagelig oplevelse hos din tandlæge, kan udover at være grobund for tandlægeskræk også vække mistillid til din tandlæge.
Hvad kan du selv gøre?
Inden dit næste tandlægebesøg er der en række ting du kan gøre, for at gøre oplevelsen betydeligt bedre, og for at komme over din nervøsitet eller tandlægeskræk.
Inden behandlingen:
Erkend din angst
– Når du først har erkendt din angst, kan du bedre forholde dig til den og arbejde aktivt for at komme over den.
Oplys din tandlæge om angsten og lav præcise aftaler om behandlingen
– For at du kan blive så tryg som mulig, og lav derfor meget præcise aftaler med din tandlæge om behandlingsforløbet. Fortæl din tandlæge om din angst når du bestiller tiden, så han/hun er forberedt på det. Husk at rigtig mange har tandlægeskræk, og det er ikke noget at skamme sig over.
Vær veludhvilet
– Sørg for, at du har fået nok søvn og at du er veludhvilet inden dit tandlægebesøg. En god idé kan være at placere din tandlægetid om morgenen eller formiddagen, så du ikke skal gå og være nervøs hele dagen. Undgå også at komme alt for tidligt til din behandling, så du ikke skal sidde og være nervøs i venteværelset i alt for lang tid.
Lav afslapningsøvelser
– For at få den mest behagelige oplevelse som muligt, kan du øve afslapningsøvelser inden din behandling. Der findes en masse forskellige, hvis du laver en simpel google søgning. Det kan gøre dig ekstra afslappet og gøre at du bedre kan håndtere din tandlægeskræk.
Gå hyppigt til tandlæge
– Ved at gå hyppigt til tandlæge kan du få en rutine, som kan gøre dig mere og mere tryg for hver gang du kommer afsted. Jo mere tryg du bliver, jo mindre tandlægeskræk vil du have.
Søg viden på internettet
– Når du arbejder med din angst, kan det være en god idé at søge mere viden om den. Det findes utallige gode artikler derude, en masse yderligere råd og erfaring du kan bruge.
Akupunktur
– I nogle tilfælde kan akupunktur være et godt supplement til din behandling for tandlægeskræk. Det er særligt for de som døjer med brækreflekser under behandlingen, og personer som skærer tænder. Her kan akupunktur få de involverede muskler til at slappe af.
Under behandlingen:
Anvend bedøvelse og undgå smerter
– For at du kan få den bedste oplevelse af din tandbehandling, kan det være en god idé at bede om bedøvelse og derved undgå smerter.
Bed om et spejl
– Inden behandlingen kan du bede om et spejl, så du kan følge med i behandlingen. Det kan give dig lidt mere tryghed, at du visuelt kan føle med i, hvad din tandlæge laver. Med et intraoralt kamera kan du bede tandlægen om at tage billeder af relevante forhold i din mund, så du får et mere konkret forhold til dine tænder.
Sig fra og få en god oplevelse
– Føles noget ubehageligt eller kan du mærke din angst blive forstærket, så sig fra. Når du siger fra, kan du have en dialog med din behandler, som kan forklare dig, hvad det er som sker og berolige dig. Er du utryg, sig fra.
Lyt til afslappende musik
– For nogle kan det have en positiv effekt at lytte til beroligende musik under behandlingen. Det kan få dig til at føle dig afslappet og måske tænke på noget andet imens.
Få grundig forklaring af din tandlæge
– Bed tandlægen om at forklare præcist hvad de laver, hele vejen igennem forløbet
– Lav en aftale med din behandler om, at der bliver forklaret helt præcist hvad de laver, løbende. Det kan give dig en tryghed, at vide præcist hvad det er der sker, og hvad der kommer til at ske.
Hvordan kommer man over tandlægeskræk?
Virker ovenstående råd ikke, bør du måske søge hjælp hos en psykolog. Her vil tandlægeskrækken ofte blive behandlet med kognitiv adfærdsterapi. Det er fordi, at kognitiv adfærdsterapi har et evidensbaseret grundlag, modsat eksempelvis hypnose. Når man behandler med kognitiv adfærdsterapi arbejder man ud fra ,at der ikke manipuleres med følelser og krop, men at man kan ændre tanker og adfærd. Man har fokus på klientens forestillinger om fobien, og man taler om adfærden før, under og efter den afgørende hændelse, som fobien har grundlag i. Det betyder, at der også tales om forventningsangst og angst under hændelsen.
Hvorfor er det vigtigt at gå til tandlæge?
En af de vigtigste ting du kan gøre for at overvinde din tandlægeskræk, er at blive ved med at gå til tandlæge. Det hjælper, fordi at det kan hjælpe dig med at skabe tillid til din tandlæge, og en god tandlægerutine kan være med til at holde angsten i skak. En andet punkt som er mindst ligeså vigtigt, er din mundhygiejne. Går du ikke til tandlæge, fordi du har tandlægeskræk, kan du få en meget dårlig mundhygiejne, hvilket kan resultere i tandsmerter og endnu større angst for at skulle til tandlæge. Det kan altså skabe en ond cirkel for dig, hvis du ikke kommer regelmæssigt til tandlæge.
FAQ
TANDLÆGESKRÆK OG BEHANDLING AF TANDLÆGESKRÆK
Ægte tandlægeskræk er en tilstand, hvor patienten ofte får fysisk ubehag, ryster, sveder og ind i mellem sågar besvimer. Ægte tandlægeskræk er heldigvis ret sjælden, men mange mennersker synes at det er ubehageligt og har evt. angst for at gå til tandlægen.
Angst for at gå til tandlægen skyldes normalt, at man har haft nogle ubehagelige oplevelser tidligere i livet og at man derfor – bevidst eller ubevidst – er bange for at opleve noget lignende.
Afhængigt af graden af tandlægeskræk, kan tilstanden behandles på forskellig måde. I de fleste tilfælde er det væsentligste for patienten at have ro omkring besøget og at der er tid nok til at “få sjælen med”. Beroligende musik kan have en gavnlig effekt. Vi har ofte patienter, som siger “Nu har jeg ikke tandlægeskræk længere”.
Det væsentligste er at erkende, at man har en blokering vedr. at gå til tandlægen. Dernæst kan du beslutte dig for at, du gerne vil gå til tandlægen. Du kan evt. tilknytte en belønning til denne beslutning, så du siger: Når jeg har været hos tandlægen, så belønner jeg mig selv med at …”. Vær opmærksom på, om du – bevidst eller ubevidst – udskyder din tandlægetid med “dårlige” undskyldninger.
Det er helt klart bedst, hvis du kan finde en måde at imødegå din tandlægeskræk og rent faktisk komme til tandlægen 1-2 gange om året. Det er den eneste måde, du kan sikre dig at bevare dine tænder sunder hele resten af livet.