Har du tandpine?

Få akut tid hos Tandlægen på Frederiksberg eller i Holbæk

BEHANDLING

Ring og bestil en akut tandlægetid – også i weekenden

Tandpine er noget nær den værste smerte, man kan forestille sig. Det er forskelligt, om man oplever smerten som pludseligt opstået, eller om man mærker, at den gradvist udvikler sig over tid. Tandpine opstår, når de nerver, der løber ind til tænderne, oplever en unormal påvirkning. Det kan fx skyldes en infektion, der tiltrækker væske, som trykker på nerven. Årsagen kan også være et hul i tænderne, der nærmer sig roden eller betændelse i tandkødet eller tandkødslommerne – også kaldet parodontose.

Uanset hvilken af de årsager, der er skyld i din tandpine, så gør det ondt, og det er din krops måde at fortælle dig, at du skal reagere. Nogle gange er smerterne så voldsomme, at du slet ikke kan lade være med at handle på det, andre gange er det blot ubehag – under alle omstændigheder er det en god idé at reagere, så snart du oplever smerter eller ubehag i tænderne.

 

Den hyppigste grund til, at tandpine opstår

Tandpine opstår som oftest, hvis ikke man er dukket op til sine regelmæssige tandrensninger hos tandlægen. De virker nemlig forebyggende mod fx tandpine, der er opstået på grund af et hul.

Huller i tænderne udvikler sig fra små overfladiske bakterieangreb, som normalt ikke kan mærkes. Hvis bakterierne får fred til at sidde i en lille klump plak, så nyder de godt af de sukkerstoffer, du kommer i munden. Det er nemlig ikke bakterierne selv, der danner hullet, men derimod deres affaldsprodukt. Bakterierne omdanner nemlig sukkerstofferne til syre, der langsomt, men sikkert ætser sig ind i tandens emalje.

Syrens lave pH-værdi opløser kalk-forbindelserne i tandemaljen og det øvrigt tandvæv, og det skaber huller, hvori endnu flere bakterier kan kravle ned og hygge sig med at omdanne sukker til syre. Til sidst er hullet i tanden så dybt, at det har arbejdet sig hele vejen gennem emaljen og nået det underliggende lag af dentin, hvorfra der er fri adgang til nerverne.

Det er på dette tidspunkt, at nogle mennesker så småt vil begynde at mærke hullet og føle et mindre ubehag, uden at det er decideret tandpine. Her er det meget vigtigt at tage til tandlæge og få lukket hullet med en plastfyldning. Ellers ender det med, at bakterierne bevæger sig gennem dentinlaget, og så er det pludselig en tandbyld eller rodbehandling, du står overfor.

 

Rodbehandling af en ekspert på området

Hvis bakterierne har bevæget sig hele vejen gennem tandens emalje og det underliggende dentinlag, så når de til sidst tandens rod – og det er her, hvor det virkelig bliver smertefuldt. Der er utroligt mange nerver forbundet med tændernes rødder, og de reagerer med voldsom smerte, hvis de kommer i kontakt med betændelse.

Den hyppigste løsning er at få foretaget en rodbehandling. De fleste tandlæger tilbyder rodbehandlinger, men det er en god idé at tage forbi en ekspert frem for din lokale tandlæge. Sagen er, at de fleste tandlæger kun laver ret få rodbehandlinger, og derfor har de simpelthen ikke mulighed for at få erfaringen til at blive rigtig dygtige til det.

Hos Sanadent har vi en af Danmarks dygtigste rodbehandlingsspecialister på holdet, som stort set kun beskæftiger sig med rodbehandling. Han hedder Younes Alipaneh, og han anvender altid et avanceret mikroskop for at få selv de mindste detaljer med i behandlingen, så du opnår det bedst mulige resultat.

 

Andre årsager til, at tandpine opstår

Der kan også være andre årsager til, at tandpinen opstår. Det kan fx være en tandbyld. Sådan én opstår, når en betændelsestilstand i en tand lukkes inde, så trykket stiger. Det er særdeles smertefuldt. Heldigvis er det som oftest ret enkelt at lindre. Tandpine kan naturligvis også skyldes, at en af dine tænder flækker eller får et stød. I sådanne tilfælde er det meget vigtigt at tage til tandlægen så hurtigt som muligt og få røntgenfotograferet tanden. På den måde kan tandlægen rådgive dig i, hvordan du undgår, at den flækkede tand eller stødte tand udvikler sig til noget værre.

Særligt hos børn kan tandpine skyldes, at en eller flere tænder er i gang med at bryde frem. Det kan også opstå hos voksne, og så er der som oftest tale om visdomstænderne. Hvis du oplever smerte fra dine visdomstænder, er det en god idé at tale med din tandlæge om muligheden for at få dem fjernet.

 

Tandpine lindring af professionelle og erfarne tandlæger

Hos Sanadent anvender vi digitale røntgenoptagelser, og vi kan også tage billeder af hele kæbepartiet med vores panoramarøntgenanlæg. Det er en fordel for dig, fordi det hjælper os til at stille mere sikre diagnoser og hjælpe dig hurtigt og trygt af med din tandpine.

Uanset hvad din tandpine skyldes, så vil vi anbefale dig at ringe til os eller skrive til os på tandpine@sanadent.dk hurtigst muligt, så vi kan hjælpe dig med smerterne og forebygge andre smerter.