Næsten en fjerdedel (23%) af den voksne befolkning i Danmark ryger enten dagligt eller “ind i mellem”. Der er ligestilling på området, så der er nogenlunde lige så mange kvindelige rygere som mandlige. De fleste er godt klar over, at rygning er skadeligt. Der er masser af undersøgelser, som påviser sammenhængen mellem rygning og bl.a. lungekræft, hjerte/kar-sygdomme og andre sygdomme. Faktisk dør 14.000 danskere hvert år af rygning.

Men vidste du, at rygning også påvirker din mundhule?

Hvis du ryger, har du 4 gange så høj sandsynlighed for at udvikle alvorlig tandkødsbetændelse eller parodontitis (også kaldet paradentose eller parodontose) og det er også sværere at få sygdommen under kontrol, hvis du ryger.

Hvad er paradentose?

Paradentose er en infektion i det støttevæv, som holder tænderne fast – det vil sige tandkødet, de fibre, som forbinder tanden med tandkødet og selve knoglen, som tanden sidder fast i. Paradentose skyldes ubehandlet betændelse i tandkødet. Normalt starter betændelsen overfladisk, hvis man ikke får holdt mundhulen ordentligt ren og hvis man springer en tandrens over, da bakterierne elsker at sætte sig i den tandsten, som de fleste af os udvikler løbende. Når den overfladiske betændelse ikke bliver behandlet eller fjernet, f.eks. ved en tandrensning hos tandlægen, så breder den sig ofte til lommerne mellem tanden og tandkødet og opløser langsomt vævet, så disse lommer bliver dybere og dybere. På den måde bliver tænderne løse og man kan risikere at miste dem.

Sundt tandkød i forhold til parodontitis

En sund tand har normalt en tandkødslomme, der er 1-3 mm dyb og sundt tandkød har normalt en lys, rosa farve. Hvis tandkødet bliver rødt, hævet eller bløder, så er det en indikation af, at der er betændelse og sygdom i tandkødet. Man skal ikke lade sig narre af, at rygere ofte bløder mindre fra deres tandkød end ikke-rygere. Det skyldes, at rygernes tandkød er lidt mindre blødt, da rygningen dels hæmmer blodtilførslen og dels får tandkødets blodkar til at trække sig sammen.

Rygning og paradentose

Hvis du ryger, har du 4 gange højere risiko for at udvikle parodontitis. Cigaretternes nikotin hæmmer udviklingen af blodkar i tandkødet. Derfor bliver tandkødet hårdere og det immunforsvar, som gerne skulle håndtere infektionen, får dårligere arbejdsbetingelser, fordi de hvide blodceller ikke kan komme effektivt frem til alle dele af infektionen. Og når infektionen ikke håndteres af kroppens eget immunsystem og heller ikke bliver fjernet af tandlægen, så breder den sig og sætter sig fast som paradentose.
Det er også nemmere at få kontrol med sygdommen hos ikke-rygere, hvor undersøgelser viser, at tandlægen kan reducere tandkødslommerne betydeligt bedre hos ikke-rygere end hos rygere.

Ryger

Rygning kan give paradentose

Det er derfor en rigtig god idé at holde op med at ryge eller begrænse rygningen, så meget man kan.

FAQ

Hvordan påvirker rygning mundhulen?

Rygning øger risikoen for alvorlig tandkødsbetændelse med fire gange og gør det sværere at kontrollere sygdommen.

Hvad er konsekvenserne af paradentose (parodontitis)?

Paradentose er en infektion i støttevævet omkring tænderne, som kan føre til løse tænder og i sidste ende tandtab, især hvis ubehandlet.

Hvorfor er rygere mere sårbare over for paradentose?

Rygere har fire gange højere risiko for paradentose, dels på grund af nikotin, der hæmmer blodkarudvikling i tandkødet og dermed mindsker blodgennemstrømningen, så immunforsvaret hæmmes.