Det er ikke kun cigaretter, der er farlige

Snus, marihuana, e-cigaretter, vandpibe og lign. giver også kræft

Rygning er fortsat en af de væsentligste årsager til kræft i munden, og det er ikke blevet bedre af, at sortimentet af tobaksprodukter udvikler sig med stigende brug af tobak, som ikke er i cigaretter og dobbeltbrug af flere produkttyper. Nye forskningsresultater fra University of California, San Francisco har vist, at de fleste ikke-cigarettobaksbrugere udsættes for kræftfremkaldende niveauer, der kan sammenlignes med eller overstiger eksponeringen blandt cigaretrygere – niveauer, der sandsynligvis vil give disse brugere en væsentligt forøget risiko for kræft.

Undersøgelsen blev udført ved at analysere data fra Population Assessment of Tobacco and Health, den første longitudinelle undersøgelse af tobaksbrug i USA. Et longitudinelt studie er et forskningsdesign, der involverer gentagne observationer af de samme variabler over korte eller lange perioder. Dataene omfattede urinprøver fra voksne, der var stillet til rådighed til undersøgelse for tobaksspecifikke nitrosaminer (TSNA’er). Disse er en af de vigtigste grupper af kræftfremkaldende stoffer i tobaksvarer og dannes ud fra nikotin ved en reaktion, der opstår under hærdning og forarbejdning af tobak.

Blandt TSNA’erne inkluderet i analysen var N-nitrosonornikotin (NNN), et kendt kræftfremkaldende stof, og nitrosaminketon (NNK), som er det mest kræftfremkaldende stof for mundhule og spiserør. Endvidere blev 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanol (NNAL), som er en metabolit af det lungekræftfremkaldende NNK og en række andre nikotinækvivalenter vurderet.

Til denne undersøgelse blev 6.241 deltagere kategoriseret efter brug af tobaksprodukter, som omfattede cigaretter, cigarer, vandpiber, piber og “blunts”- cigarer indeholdende marihuana – samt røgfri produkter som bestod af fugtig snus, tyggetobak og snus samt e-cigaretter og nikotinerstatningsprodukter. For hvert produkt blev den seneste brug defineret som inden for de foregående tre dage og ikke-brug defineret som ingen brug inden for de seneste 30 dage.

Alle tobaksbrugskategorier viste forhøjede nikotin- og TSNA-koncentrationer i forhold til ikke-brugere. TSNA-eksponeringer var højest blandt røgfri tobaksbrugere. Folk, der kun var e-cigaretbrugere blev udsat for lavere NNN- og NNAL-niveauer end andre produktbrugere på trods af sammenlignelig nikotineksponering. Men de fleste e-cigaretbrugere brugte samtidig brændbar tobak, hvilket resulterede i TSNA-eksponering svarende til den for eksklusive cigaretrygere.

Analysen viste, at langt de fleste ikke-cigarettobaksbrugere blev udsat for kræftfremkaldende niveauer, der var sammenlignelige med eller overstiger dem blandt eksklusive cigaretrygere, og denne eksponering vil sandsynligvis placere dem i en betydelig risiko for kræft i munden.